Metilmalono acidemija

Angl. methylmalonic acidemia (MMA).

Lietuvoje naujagimiai VNT programos metu tikrinami dėl metilmalono acidemijos  (MMA) nuo 2023 metų.

Visiems naujagimiams sauso kraujo mėginiuose tiriama propionilkarnitino (C3) ir metilmalonilkarnitino (C4DC) koncentracija.

Propionilkarnitino (C3) ir metilmalonilkarnitino (C4DC) koncentracijos atspindi propiono ir metilmalono rūgšties koncentracijas organizme.

Kas yra metilmalono acidemija?

Metilmalono acidemija – paveldima medžiagų apykaitos liga, kai dėl skirtingų / kelių genų pakitimų organizmas nesugeba tinkamai perdirbti tam tikrų aminorūgščių (baltymų „statybinių blokų“) – metionino, treonino, izoleucino ir valino.

Metilmalono acidemija priklauso organinių rūgščių apykaitos sutrikimams – retų paveldimų medžiagų apykaitos ligų grupei, kurias sukelia netinkamai veikiantys fermentai. Organizmas maisto baltymus paverčia energija veikiant fermentams. Įvykus genų pažaidoms, šių fermentų gali trūkti arba jie gali veikti netinkamai. Dėl to kraujyje ir šlapime kaupiasi kenksmingos medžiagos, kurios gali turėti įtakos sveikatai, augimui ir mokymuisi.

Koks metilmalono acidemijos dažnis?

Metilmalono acidemija – tai grupė paveldimų ligų, kurių dažnis yra nuo 1 iš 50 000 iki 1 iš 100 000.

Kas lemia metilmalono acidemiją?

Aminorūgščių metionino, treonino, izoleucino ir valino gausu daugelyje maisto produktų, kuriuose yra baltymų. Šios aminorūgštys gali būti panaudojamos kaip statybinės medžiagos augimui arba energijos gamybai. Sergančiųjų MMA organizme trūksta fermento, skaidančio minėtas aminorūgštis, todėl jos lieka iki galo nesuskaidytos, o organizme ima kauptis kenksmingos medžiagos – toksinės (nuodingos) rūgštys – propiono ir metilmalono rūgštys. Būtent šios besikaupiančios rūgštys ir lemia MMA simptomus.

Todėl visi naujagimiai, kuriems stebima padidintos propionilkarnitino (C3) ir/ar metilmalonilkarnitino (C4DC) koncentracijos, turi būti nedelsiant tiriami.

Kartais C3 ir C4DC koncentracijos naujagimio kraujyje padidėja ir dėl vitamino B12 stokos naujagimio ar pačios motinos organizme.

Kaip metilmalono acidemija pasireiškia?

MMA sergančio vaisiaus kraujyje propiono ir metilmalono rūgšties koncentracija yra normali, nes fermento aktyvumą kompensuoja motinos fermentas. Todėl vos gimę naujagimiai, sergantys MMA, neturi jokių šiai ligai būdingų požymių.

Pradėjus vartoti baltymus ar padidėjus energijos poreikiui, propiono ir metilmalono rūgšties koncentracijos kraujyje ima laipsniškai didėti. Metilmalono acidurija paprastai pasireiškia anksti kūdikystėje; pasireiškimas – nuo lengvos iki pavojingos gyvybei ligos. Būdingi simptomai – vėmimas, silpnas raumenų tonusas (hipotonija), raidos vėlavimas, per didelis nuovargis (letargija), padidėjusios kepenys (hepatomegalija), taip pat negebėjimas priaugti svorio ir augti reikiamu greičiu (augimo atsilikimas).

Negydant šis sutrikimas kai kuriais atvejais gali pasireikšti ūmiu būklės pablogėjimu (metaboline krize), skubiai nesuteikus pagalbos naujagimio ar vaiko būklė greitai blogėja: sutrinka kvėpavimas, prasideda traukuliai, gali ištikti insultas, koma ar net mirtis.

MMA ūmius būklės pablogėjimus gali išprovokuoti baltyminis maistas, ilgas badavimas, bet kokia liga ar būklė, kurios metu padidėja kūno temperatūra, stresinė organizmo būklė (pvz., didelė operacija ar trauma).

Kaip metilmalono acidemija paveldima?

MMA paveldima autosominiu recesyviu būdu. Paprastai abu tėvai yra sveiki ligos nešiotojai, t. y. turi tik po vieną ligą lemiantį pakitusį geną. Jeigu pakitusį geną vaikas gauna iš abiejų tėvų, jis gimsta sirgdamas MMA. Kiekvieno nėštumo metu yra 25 proc. tikimybė susilaukti sveiko vaiko, kuris nebus ligos nešiotojas, 50 proc. tikimybė, kad vaikas bus sveikas ligos nešiotojas ir 25 proc. tikimybė susilaukti MMA sergančio vaiko.

Kaip metilmalono acidemija gydoma?

MMA gydymas yra efektyvus, jei pradedamas anksti.

Pagrindinis gydymo tikslas – išlaikyti saugų kenksmingų medžiagų kiekį kraujyje.

Pacientas visą gyvenimą turi laikytis specialios baltymus ribojančios dietos. Griežtai ribojamas su maistu suvartojamų natūralių baltymų kiekis bei skiriami specialūs aminorūgščių mišiniai, kurių sudėtyje nėra metionino, treonino, izoleucino ir valino (tų aminorūgščių, kurių organizmas negali perdirbti).

Kartais MMA pasireiškia dėl vitamino B12 stokos, tuomet skiriamos didelės vitamino B12 dozės.

Vaikams sergantiems MMA taip pat skiriamas L-karnitinas – natūrali medžiaga, kuri padeda organizmui gaminti energiją ir nukenksmina besikaupiančius toksinus: metilmalo ir propiono rūgštis. Esant ūmiam būklės pablogėjimui gali prireikti gydymo intesyvios terapijos skyriuje. Kartais gydytojas gali paskirti antibiotikų, kad sumažintų žarnyno bakterijų gaminamą propiono ir metilalono rūgšties kiekį.